Nieuwsgierigheid in actie

Hoe vind je je authentieke schilderstijl? Een vraag die mij al een tijdje bezighoudt. Momenteel ervaar ik dat stijl in de loop van de tijd wordt geleerd, aangenomen, gemanipuleerd en ontwikkeld. Soms per ongeluk, soms met opzet maar vaak beide.

In de serie ‘Zus & Zo aan de IJssel’, waaraan ik werk tijdens de IJsselbiënnale 2021, is mijn stijl een combinatie van technieken, kleurkeuzes, composities en onderwerpen. Voor dit project heb ik mij ten doel gesteld om vijftig kleine, abstracte werken te maken, geïnspireerd door de ‘Voeten in de IJssel’-plekken van Staatsbosbeheer. In deze serie komen al elementen samen en is het mijn stijl die de vijftig werkjes verbindt tot een samenhangende collectie.

Stijl ontwikkelen blijkt geen einddoel, maar meer een proces. Zelfs toen ik dacht dat ik het had gevonden, begon het weer te veranderen, omdat ik opnieuw mijn nieuwsgierigheid in actie bracht. Kortom, door te blijven verkennen, uit mijn comfort-zone te komen, nieuwe terreinen te betreden en andere dingen te proberen ontstaat IJsselkunst die ‘eigen’ voelt.