Muzen en de IJssel

Volgens Wikipedia is een inspiratiebron ‘een object, mens of gebeurtenis waaruit een kunstenaar inspiratie weet te putten.’ In zoverre herken ik mij in de definitie van dit woord.

Dat de oude Grieken hun inspiratiebron vervolgens beschouwden als ‘goddelijk van aard, gesymboliseerd door de muzen’, gaat mij net even te ver. Goddelijke muzen kunnen je misschien een handje helpen, maar jij moet het echte werk doen, namelijk keuzes maken.

Tijdens het afgelopen startweekend van mijn project ‘Zus & Zo aan de IJssel', heb ik meer dan voldoende inspirerende objecten gezien, mensen ontmoet en dingen beleefd waarmee ik tijdens de IJsselbiënnale 2021, vorm kan geven aan ‘Zus en Zo aan de IJssel’.

Met nieuwe schilder-energie stel ik mezelf de volgende vragen om tot keuzes te komen: wat wil ik met mijn werk vertellen, hoe wil ik het maken en waarom wil ik het maken? Dit is voor nu wel even voldoende ‘food for thought’. Vanmiddag eens even lekker met deze vragen het zonnetje in om hier antwoorden op te vinden. Tenminste, als de weergoden mij gunstig gezind zijn natuurlijk.